Empatigymmet

Empatigymmet är ett spel utvecklat speciellt för vårdpersonal för att träna sitt bemötande och stärka sin empatiska förmåga på ett lustfyllt, roligt och minnesvärt sätt.

Bakgrund
”Ett gott bemötande i hälso-och sjukvården är en viktig faktor för att utveckla jämlik hälsa, vård och omsorg. Bemötandet har betydelse för patientsäkerheten och kan till exempel påverka resultatet av vård och behandling.” (Socialstyrelsen 2019)

Vi alla, oavsett vilka vi är, vill bli sedda, lyssnade på och bemötta med empati och respekt när vi själva eller våra nära drabbas av sjukdom och kommer i kontakt med vården. Hur vi bemöts påverkar patientsäkerheten och kan till och med påverka utfallet av vård och behandling.

Empatigymmet föddes ur insikten att personalen på Södersjukhuset ofta saknar stöd, verktyg och praktisk träning i bemötande. Samtidigt har forskning visat att klinisk empati har en central roll inom sjukvården och att träning i empati kan ha positiva effekter.

Mål
Målet har varit att skapa ett konkret verktyg som erbjuder vårdpersonalen möjlighet att komma närmare varandra och tillsammans reflektera kring till exempel icke-verbal kommunikation, antaganden eller fördomar som kan finnas om andra, men även kring vilka beteenden hos patienter som kan upplevas som svåra att bemöta och hur man kan agera i knepiga situationer som kan uppstå med patienter, närstående och kollegor.

Spelet syftar till att stärka vårdpersonalens empati, öka deras förmågan att förstå andra, och motionera fram bättre möten med patienter, närstående och kollegor.

Genomförande
Spelet utvecklades internt på Södersjukhuset under 2022–2023 av Södersjukhusets innovationsavdelning i samarbete med vårdpersonal.

Vi ställde oss frågan: ’Hur kan en utbildning i bemötande och empati se ut?’ Och ’Hur kan vi skapa något som passar sjukvårdspersonalens tajta scheman, är lättillgängligt, meningsfullt, roligt, engagerande, minnesvärt och där man kan lära av varandra över olika professioner?’ Svaret blev Empatigymmet.

Spelet bygger på patientberättelser, insikter från workshops med vårdpersonal, omvärldsanalys av befintliga utbildningar och, framför allt, artiklar och forskning inom ämnet.

Alla övningar har testats tillsammans med fyra pilotgrupper på Södersjukhuset: Utskottet för Patientbemötande, Synpunkter och Klagomål, AVA-avdelning 16 internmedicin, Sös Vuxenakuten samt Utbildningscenter. Spelet har därefter iterativt anpassats utifrån insikter från testgrupperna.

Spelet trycktes upp professionellt med medel från både Region Stockholms Innovationsfond och Socialstyrelsens Statsbidrag. För att sprida spelet kostnadsfritt till så många som möjligt är det tillgängligt att låna på olika medicinska sjukhusbibliotek i Region Stockholm.

Resultat
Spelet består av åtta olika spellådor, som vi kallar träningspass: Kom i gång-passet, Icke-verbal kommunikation, Empati i samtal, Bredda ditt lag, Hoppa över empatihinder, Byt perspektiv, Gå i någon annans skor och Navigera i knepiga situationer.

Varje träningspass innehåller flera olika kortspel som tar ungefär 30–60 minuter att spela och det finns en egen webbsida (www.empatigymmet.se) där man kan läsa allt om spelet och hitta instruktionsfilmer.

Empatigymmet har blivit väldigt positivt mottaget av vårdpersonal, har implementerats brett på Södersjukhuset och spridits till många olika vårdinstitutioner.

Länkar

Projektinfo

Ett spel för att motionera fram bättre vårdmöten!
  • År: 2024
  • Tema: Arbetsmiljö, Personcentrerad vård, Produktutveckling
  • Län: Stockholms län
Elin Hedbrandh
Elin Hedbrandh
Ledare av Region Stockholms kompetenscentrum för tjänstedesign, SöS Innovation