Västernorrland

I Region Västernorrland har fokus legat på uppbyggnad av en arena för lärande och experimenterande i gränslandet mellan kommun och region. Våren 2020 anordnades ett webbinarium med fokus på utvecklingsarbete i komplexitet och Nära vård. Här deltog såväl medarbetare från Hälsolabbs arbetsgrupp, SKR och Karlstad Universitet, men framför allt regionala och kommunala tjänstemän, politiker, utvecklare samt chefer. I diskussionerna under webbinariet blev det tydligt att det i länet saknas stöd och metoder för att driva utvecklingsarbete inte bara i komplexitet, utan också i mellanrummen mellan huvudmän och i samarbete med akademin. Dessa diskussioner ledde till fler inbjudningar för samtal om frågan från bland annat politiska nämnder, men också presentationer i samverkansforum där region och kommuner möts. Det ledde även till ett engagemang bland medarbetare som jobbar med utveckling och som såg potentialen i att hitta en ny yta för att bedriva utveckling och innovation i mellanrummen.

Region Västernorrland har under en tid byggt upp kompetens och förmåga kring design och tjänstedesign, och denna grupp kom att utgöra ett viktigt kompetens- och processtöd i arbetet med att driva idén om en arena för lärande och experimenterande. För att säkra tjänstedesignkompetens och möjlighet att arbeta användarcentrerat i omställningen till Nära vård har medel under hösten säkrats för att kunna erbjuda designstöd i form av två designtjänster.

Utgångspunkten för arbetet är att en arena som ska jobba lärande och experimenterande i gränslandet mellan huvudmän är betjänt av att ha en bas i en så neutral yta som möjligt. Det gör att Mittuniversitetet, med sina campus i två län, tidigt synliggjorts som en viktig partner i arbetet. Eftersom design, utveckling och digitala frågor är centrala koncept i omställningsarbetet så blev Forum för digitalisering (FODI), Kvalitetsteknik och Design de institutioner som först engagerats. Fokus har även legat på att hitta aktörer som har engagemang och vilja att ta fram en första prototyp av denna arena. I det arbetet är Region Västernorrland, Sundsvalls Kommun (Vård och Omsorg), Kramfors Kommun (Välfärd) och Kommunförbundet Västernorrland med och formar denna första bild av vad en arena för lärande och experimenterande kan betyda för omställningen till Nära vård i Västernorrland.

Under våren 2021 så intensifieras arbetet med att konkretisera hur en arena för lärande och experimenterande med fokus på ledning och styrningsmekanismer ska se ut. Detta ska sedan presenteras för region och kommunledningar. Arenan syftar till att verka inom det program som nu tas fram för omställningsarbetet till en Nära Vård i Västernorrland. Arbetsgruppen med aktörer från två kommuner, regionen, kommunförbundet och Mittuniversitetet har börjat definiera vad de som ”ett system” kan bidra med för att utveckla hälsa ur ett användarperspektiv. Det kan således handla om vilka metoder och verktyg som kan behövas, vilken kunskap och förmåga som behöver utvecklas samt vilka teorier och principer som behöver vara vägledande. I detta ser Västernorrland att stöd från nationellt håll och delat lärande med andra geografiska regioner är en förutsättning för att lyckas. Arbetet leds inledningsvis av regionens enhet för Utveckling och Innovation med dess funktion Experio Lab. Målet är dock att arenan samägs i ett neutralt partnerskap.

Samtidigt planeras att beforska utvecklingen av arenan, och att detta ska göras i form av aktionsforskning genom ett doktorandarbete. Syftet är att se hur man kan kombinera kunskap i komplexitet och hur det påverkar deltagarna. Forskningen är också en del av det nationella uppdraget som finns kring Hälsolabb och lärandeprocesserna som sker där.