Preventionsmottagningen

På Preventionsmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm kunde besökare uppleva ett fiktivt vårdsbesök 30 år fram i tiden. De fick möjlighet att reflektera över vad man i förväg vill veta om sin hälsa, och vad man är villig att lämna ut om sig själv för att förebygga sjukdomar och öka chanserna till ett långt och hälsosamt liv.

Bakgrund
Sjukvården står inför betydande utmaningar och behöver förändras. Vi lever allt längre, många är multisjuka och livstidsrelaterade- och kroniska sjukdomar ökar. Behovet av sjukvård är redan större än den vårdpersonal som finns tillgänglig. Samtidigt finns många teknologiska utvecklingar som gör att vi kan mäta mer, veta mer och även förebygga mer. Men vad är önskvärd? Hur väljer vi bästa vägen framåt? Och vad kan vi se som för- och nackdelar med ett sjukvårdssystem uppbyggt kring förutsägelse och prevention.

Projektet svarar på Vinnovas utlysning där elva projekt blev finansierad för att skapa så kallade Framtidsprototyper – som gestaltar, testar och utmanar vår föreställning om morgondagens samhälle.

Mål
Syftet med projektet är att göra tänkbara framtiden mer konkret och bidra till breda, inkluderande och inspirerande samtal med invånarna. Dokumentationen av projektet är tänkt att användas till reflektion och samtal om framtidens hälso- och sjukvård, både av individer och av vårdorganisationer.

Genomförande
Preventionsmottagningen baseras på trender och så kallade svaga signaler; en händelse eller störning som har potential att bli större och påverka framtiden. Det betyder att vi har granskat ny forskning, uppkommande teknologier, produkter, tjänster, rörelser eller beteende som pekar mot en möjlig framtid, för att sen spekulera och föreställa oss hur det skulle kunna påverka individen, samhället och en situation som ett vårdbesök.

Gå gärna in på preventionsmottagningen.se för att läsa mer om hela designprocessen i ”the Process Behind” eller utforska vad som ligger bakom under ”Trends and Signals”.

Resultat
Preventionsmottagningen var öppen i en vecka under november 2022 och välkomnade cirka 200 besökare. Besökarna fick kliva in i Preventionsmottagningen, bemannad av skådespelare i vita rockar, och genomgick tre steg:

  1. Provtagningsstation: Besökarna lämnade genetiska, digitala och mikrobakteriella prover genom att gnugga en provpinne mot insidan av kinden, placera sin telefon på en avläsare och svälja en mikrosensor. Information visades i realtid på en interaktiv disk.
  2. Oraklet: En AI, som baserade på de inlämnade proverna, gav en personlig hälsoförutsägelse via hörlurar. Oraklet varnade för hälsorisker som kronisk ensamhet, depression, och luftföroreningar, samt gav råd om livsstilsändringar.
  3. Apoteket: Besökarna fick ett recept på ett beteendeförändrande piller från Oraklet. Det fanns fyra olika piller; Vänskapsförmåga, Vaksamhet, Biofili och Sacharofobi. Besökarna uppmanades att ta pillret inom 24 timmar för att undvika rapportering till regionen.

Efter att besökarna hade besökt Preventionsmottagningen bjöds de in att tillsammans med oss och med varandra reflektera över frågorna;

  • Hur mycket data skulle du dela i utbyte mot personlig hälsorådgivning?
  • Skulle du vilja veta dina framtida hälsorisker om du kunde?
  • Vad skulle du tycka om att ha en AI som läkare?
  • Hur mycket av din livsstil är du beredd att offra för perfekt hälsa?

Frågorna ledde till intressanta, djupa och varierande dialoger där många olika perspektiv lyftes fram.

Gå gärna in på Preventionsmottagningen.se för en mer detaljerad beskrivning av besökarnas upplevelse.

Projektet mottogs positivt och ledde till att vi skapade kreativa workshops kring projektet. Vi genomförde dessa workshops med bland annat Södersjukhusets ledning samt Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Länkar

Projektinfo

Ett spekulativt designprojekt som utforskar framtidens hälso- och sjukvård.
  • År: 2022
  • Tema: Prototyp, Spekulativ design
  • Län: Stockholms län
Elin Hedbrandh
Elin Hedbrandh
Ledare av Region Stockholms kompetenscentrum för tjänstedesign, SöS Innovation